top of page

KETVIRTADIENIS

PLOVADIENIS

image.png

 ŠVENTINIS PLOVAS -
KIEKVIENĄ VASAROS KETVIRTADIENĮ,
RUDENS ŠEŠTADIENĮ

KAS YRA TOJ OSH?

TOJ reiškia "karališkas“ arba „"vestuvinis“. „OSH – tai uzbekiškas žodis plovui (pilafui). Taigi „TOJ OSH – tai karališkas, šventinis plovas, kuriuo Uzbekistane vaišinami svečiai vestuvėse ir ypatingomis progomis.

INGRIDIENTŲ PRABANGA

Tradiciškai ruošiamas iš aukščiausios kokybės jautienos arba avienos, kartais net su jauniklio mėsa ar avies uodega (kurdyukas). Naudojami ilgo grūdo ryžiai, dažnai – Lazeri, Alanga, Devzira arba Basmati. Pridėta viso česnako galvų, avinžirnių, razinų, saldžiųjų morkų, net kiaušinių ar putpelių kiaušinių. Ant viršaus dedami virti kiaušiniai, virti svogūnai, mėsos gabalai, virti česnakai – tai laikoma „karūna“ (tad pavadinimas Toj Osh).

SIMBOLIKA IR TRADICIJOS

Toj Osh ne tik maistas, bet ir bendrystės bei dosnumo simbolis. Svarbu, kad kiekvienas svečias vestuvėse būtų pasotintas plovu – tai laikoma šeimininkų garbės reikalu. Ruošimo metu dažnai sakomos maldos, norint, kad santuoka būtų laiminga, šeima turtinga, o gyvenimas sėkmingas.

ĮDOMŪS FAKTAI

Toj Osh dažnai dalinamas tik vyrų rankomis – moterys tradiciškai nedalyvauja gaminant šį plovą. Kartais į jį dedami net avienos ar jautienos kaulai, kurie simbolizuoja jėgą.

Plovas dažnai valgomas tiesiai nuo didžiulės bendros lėkštės, su šaukštais arba rankomis (priklausomai nuo regiono).

Uzbekistane Toj Osh virėjai turi reputaciją kaip šefai – geriausi iš jų turi ištikimų klientų dešimtmečiams.

AUTENTIŠKI INGRIDIENTAI

yc.jpg

GELTONOJI MORKA

Vienas pagrindinių šventinio plovo ingredientų. Ji plovui suteikia ypatingą saldžiarūgštį skonį ir savitą, šiek tiek traškią tekstūrą. Uzbekų virtuvėje šios morkos vertinamos dėl švelnumo ir gebėjimo sugerti prieskonių aromatus. Ją rasite šventiniame Toijoš.

LAZER RYŽIAI

Lazēr (arba LAZER) – aukštos kokybės ilgagrūdžiai baltieji ryžiai, labai vertinami Uzbekijos virtuvėje, ypač ruošiant šventinį plovą (osh). Nuo ketvirtadienio jau ir KINZA virtuvėje!


Kodėl "Lazēr" ryžiai tobuli plovui ruošti?
 

Puikiai sugeria aromatus


Lazēr ryžiai lengvai sugeria avienos, morkų, svogūnų ir
prieskonių skonį, bet nepersigeria skysčiu.


Nelimpa tarpusavyje


Net ir gerai išvirti, išlieka birūs – tai būtina gero plovo savybė.


Tinkamas krakmolo balansas


Išverda gražiai atskiri grūdeliai, nesulimpa, plovas išlieka purus, bet vientisas.


Itin aukštos kokybės ir išvaizdos


Ryžiai balti, vienodi, ilgagrūdžiai, vizualiai atrodo „švariai“ ir šventiškai.

lazer.jpg
bottom of page